Τετάρτη, Ιουλίου 30, 2008

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: Λείπει το πράσινο, περισσεύουν τα ναρκωτικά και τα ΙΧ

Υποβάθμιση, εγκληματικότητα και φόβος. Η παρουσία του ΟΚΑΝΑ στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, ανοιχτή πληγή για τη Σταυρούπολη, συνεπάγεται πλήθος προβλημάτων. “Όποιος θέλει να γλιτώσει φεύγει από εδώ”, αναφέρουν οι κάτοικοι.


“Κάναμε πολλές προσπάθειες να αποτρέψουμε την υποβάθμιση της περιοχής, αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση εκ μέρους των τοπικών αρχόντων”. Η απογοήτευση των κατοίκων είναι εμφανής, όταν μιλούν για τα προβλήματα του τόπου τους. Η εικόνα που περιγράφουν είναι αποκαρδιωτική. Τοξικομανείς που περιφέρονται αναζητώντας διέξοδο, εγκληματικότητα, περίοικοι που τα βράδια φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους, μια “Εγνατία οδός” μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ηλικιωμένοι και παιδιά που δεν μπορούν να διασχίσουν την οδό Λαγκαδά, υπόγειες διαβάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν εξυπηρετούν τους δημότες, ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Και ενώ διαφαίνονταν προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου που θα έδινε ανάσα στην περιοχή και ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Το πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, μια έκταση 365.000 τ.μ. επί της οδού Λαγκαδά, ιδιοκτησίας του ελληνικού στρατού, παραμένει μπλοκαρισμένο και δεν παραχωρείται στον δήμο. Όπως προέκυψε σε πρόσφατη συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Τασιούλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμμένει στη διάθεση μέρους της έκτασης στον στρατό, προκειμένου να ανεγερθεί οικισμός αξιωματικών.

ΟΚΑΝΑ
“Η παρουσία του ΟΚΑΝΑ έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Έχει φέρει εγκληματικότητα, συνεπώς και φόβο. Όποιος μπορεί φεύγει από εδώ”, αναφέρει ο Σταύρος Μητσούλης, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην περιοχή. Σημαντικό, όπως λέει, είναι και το κυκλοφοριακό, με αποκορύφωμα τη δυσκολία ηλικιωμένων και μικρών παιδιών να μετακινηθούν και να διασχίσουν άνετα και με ασφάλεια την οδό Λαγκαδά. Οι υπόγειες διαβάσεις της οδού είναι κλειστές. Ακόμα και μπροστά στις εισόδους τους υπάρχουν παρατημένα μπάζα και σκουπίδια. Δεν υπάρχει μέριμνα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάθε Παρασκευή, οπότε πραγματοποιείται λαϊκή αγορά στην οδό Μεσολογγίου, τόσο η συγκεκριμένη όσο και οι κάθετες οδοί αποκλείονται από την κυκλοφορία. “Εάν χρειαστεί να περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα όχημα της πυροσβεστικής, δεν θα τα καταφέρει. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Μέχρι και η οδός Λαγκαδά γίνεται ένα απέραντο πάρκινγκ”, αναφέρει ο κ. Μητσούλης. Και ενώ η περιοχή έχει ανάγκη από πράσινο και δημόσιους χώρους, “κοιτάζουν όλοι να αρπάξουν ένα κομμάτι από το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Τελικά κάποιοι απλώς θα γεμίσουν τις τσέπες τους”, καταλήγει. Στη Σταυρούπολη όλα τα προβλήματα ξεκινούν και τελειώνουν στον ΟΚΑΝΑ, λέει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος. “Σεβόμαστε το γεγονός ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας, αλλά το θέμα των τοξικομανών αποτελεί πλέον δημόσιο κίνδυνο. Σε πάρκα, στους δρόμους, βλέπεις παντού σύριγγες, χρήστες πεσμένους κάτω. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ, όπως και να ’χει ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να φύγει”, αναφέρει. “Ποιος δεν θα φοβόταν για τα παιδιά του;” αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Θεολόγου και τονίζει ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη: Κλοπές και σπασμένα αυτοκίνητα είναι πια μέρος της καθημερινότητας. “Ακόμα κι αν λειτουργήσουν οι υπόγειες διαβάσεις, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, θα μετατραπούν σε επικίνδυνα στέκια. Οι χρήστες θα καταφεύγουν, θα απομονώνονται και θα ζουν εκεί. Πώς θα περάσει, λοιπόν, από αυτά τα στέκια μια μητέρα με το μικρό παιδί της ή ένας ηλικιωμένος;” τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος. “Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί”, αναφέρει ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης. “Δυστυχώς τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να προωθήσουν τη διασπορά του ΟΚΑΝΑ, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα στην περιοχή μας. Έως τώρα δίναμε πίστωση χρόνου, αλλά το ερχόμενο φθινόπωρο οι κινητοποιήσεις μας απέναντι σε αυτή την αδράνεια θα είναι δυναμικές”.

ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Σχετικά με το θέμα των υπόγειων διαβάσεων στην οδό Λαγκαδά ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι θα υπάρξει πρόνοια, ώστε να μην καταντήσουν στέκια, αλλά να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. “Οι διαβάσεις αυτές ήταν ορύγματα, η κατασκευή τους δεν προβλέφθηκε στην αρχική μελέτη. Ως δήμος αναλάβαμε και πραγματοποιήσαμε τις απαραίτητες μελέτες. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο ένα μεγάλο μέρος του έργου. Προκειμένου να αποφύγουμε τη μετατροπή των διαβάσεων σε στέκια τοξικομανών, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός κέντρου εκδηλώσεων για τη νεολαία στη διάβαση της Καλαβρύτων, στον ΟΚΑΝΑ, ώστε ως πολυσύχναστος χώρος να αποθαρρύνει την παρουσία περιθωριακών στοιχείων”. Σύμφωνα με τον κ. Σερασίδη, στη Σταυρούπολη δεν υπάρχει κανένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι έντονο, γι’ αυτό, όπως λέει, μελετάται η δημιουργία δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης στην πλατεία Ελευθερίας της Ηλιούπολης καθώς και σε έκταση πίσω από τον Άγιο Ελευθέριο. Όσο για το ημιτελές κολυμβητήριο της Σταυρούπολης, “ελπίζουμε”, λέει, “να συνεχιστούν οι εργασίες καθώς έχουμε την υπόσχεση του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη ότι θα γίνει επικαιροποίηση της μελέτης του 2002 και θα βρεθούν τα χρήματα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί”.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ”
Για το στρατόπεδο “Παύλου Μελά” ο δήμαρχος Σταυρούπολης αναφέρει ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Άμυνας Κωνσταντίνος Τασιούλας αρνήθηκε την πλήρη παραχώρηση της έκτασης εμμένοντας στη δημιουργία οικισμού για αξιωματικούς. “Ως δήμος είμαστε αντίθετοι και αντιπροτείνουμε τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, την αξιοποίηση των κτιρίων του στρατοπέδου για πολιτιστικούς σκοπούς, για τη δημιουργία μουσείων, χώρων παιδείας και αθλητισμού. Λέμε όχι στην τσιμεντοποίηση, όχι στη συσσώρευση ανθρώπων στην περιοχή, για τους οποίους στη συνέχεια θα γίνουν αναγκαιότητα διάφορα έργα υποδομών”. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, λέει ο δήμαρχος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης σχετικά με το στρατόπεδο “Παύλου Μελά”. “Θα απευθυνθούμε ακόμα και στον πρωθυπουργό και ελπίζουμε ότι θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία”, καταλήγει.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
“Η κατάσταση με τον ΟΚΑΝΑ και τη μεθαδόνη ολοένα χειροτερεύει. Τα άρρωστα παιδιά και οι περίεργοι τύποι που μαζεύονται γύρω από αυτά αποτελούν πρόβλημα που η πολιτεία φαίνεται να μη θέλει να λύσει. Χρειάζεται να κάνουμε τον κόσμο συμμέτοχο στην προσπάθεια, να απαιτήσουμε λύση. Είναι άδικο το φορτίο μίας πόλης να επιβαρύνει έναν μόνο δήμο. Κάθε δήμος πρέπει να μεριμνήσει για τα δικά του άρρωστα παιδιά, παιδιά που ξέρει, παιδιά δικά του και του γείτονά του. Το δίκιο ανήκει σε αυτά τα παιδιά που πρέπει να πάρουν τη μεθαδόνη, πρέπει να απεξαρτηθούν”, αναφέρει ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου ο Διαμαντής Παπαδόπουλος. Σχετικά με τις υπόγειες διαβάσεις της Λαγκαδά, τονίζει την υποχρέωση της Περιφέρειας να ολοκληρώσει το έργο, για το οποίο ο ίδιος έχει προτείνει τη διατήρηση της μιας υπόγειας διάβασης και τη δημιουργία μικρότερων υπέργειων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψή τους από περιθωριακούς. “Εδώ και 3 χρόνια η Περιφέρεια υπόσχεται χωρίς να κάνει κάτι”, τονίζει. Τέλος, αναφορικά με το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι “ενώ ο νόμος προβλέπει την κατανομή σε ποσοστό 50%-50%, ως προηγούμενη διοίκηση είχαμε πετύχει τη διαμόρφωση των ποσοστών σε 92%, δηλαδή 335.000 τ.μ. για τον δήμο και 8%, δηλαδή 30.000 τ.μ. για τον στρατό. Είχαμε ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη η οποία θα μπορούσε να έχει υπογραφεί εδώ και ενάμιση χρόνο”.

Της Μαρίας Τερζούδη, εφ. Μακεδονία, Ιουλ 29, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: